Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

Potężny zakład w Nowej Soli uroczyście otwarto w czwartek (28 czerwca), choć produkcja ruszyła w nim już parę miesięcy temu. Z nowej linii produkcyjnej wyjeżdża ok. 60 tys. bułek na godzinę.

Do końca 2019 r. w fabryce pracować będą już trzy linie produkcyjne, wytwarzające 60 tys. ton pieczywa rocznie. Zatrudnienie łącznie znajdzie ok. 110 osób. Ok. 50 proc. produkcji trafi na rynek polski, pozostała część – na rynek niemiecki, a także do Czech, Słowacji, państw bałtyckich i Skandynawii. Dotychczasowa wartość inwestycji w Nowej Soli to ok. 40 mln euro. Całkowita wartość do końca 2019 r. wzrosnąć ma do 75 mln euro. Budowa obiektu trwała trzy lata.

Zobacz, jak fabryka bułek wygląda od środka:

Do końca 2019 r. fabryce w Nowej Soli pracować będą już trzy linie produkcyjne, wytwarzające 60 tys. ton pieczywa rocznie. Całkowita wartość inwestycji wyniesie 75 mln euroDo końca 2019 r. fabryce w Nowej Soli pracować będą już trzy linie produkcyjne, wytwarzające 60 tys. ton pieczywa rocznie. Całkowita wartość inwestycji wyniesie 75 mln euro Lantmannen Unibake

Fabryka produkuje zamrożone pieczywo do szybkiego pieczenia. Sprzedaje je później do sklepów dużych sieci handlowych, fast foodów, na stacje benzynowe, do hoteli itp. Decyzja o wyborze Polski wynika z tego, że firmie brakowało takiej inwestycji w krajach na południe od Morza Bałtyckiego. Chodziło też o względną bliskość Niemiec, które będą jednym z głównych odbiorców produkowanego w Polsce pieczywa.

– Rynek tradycyjnego pieczywa w Polsce jest w stagnacji. Za to spożycie chleba odpiekanego rośnie obecnie w tempie 4-5 proc. rocznie. Chcemy być częścią zmian, które zaszły pod wpływem strategii sieci handlowych – tłumaczył „Wyborczej” Jacek Górecki, dyrektor zarządzający Lantmännen Unibake na Polskę i Węgry.

Firma Lantmännen Unibake w Polsce obecna jest od 25 lat. Oprócz nowo otwartej piekarni w Nowej Soli produkcja odbywa się w dwóch innych zakładach – w Poznaniu i Nieporęcie k. Warszawy.

Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie

Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi

Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich. Zrezygnować możesz w każdej chwili.