Fundacja Tłocznia, która współorganizuje winiarską część Dni Zielonej Góry, przygotowała pięć degustacji komentowanych. Większość z nich odbędzie się w historycznych piwnicach winiarskich.
Ten artykuł czytasz w ramach bezpłatnego limitu

- Degustacje komentowane to kolejny, obok tradycyjnego miasteczka winiarskiego, winobusów czy spacerów winiarskich, ukłon w stronę winiarstwa, czyli tej esencji Winobrania. Odbywają się w ramach Lubuskiej Akademii Wina - mówi Bartłomiej Gruszka, prezes Fundacji Tłocznia.

W programie Winobrania znajduje się pięć degustacji. - To pięć wyjątkowych spotkań, podczas których spróbujecie znakomitych win z naszego regionu, posłuchacie winiarzy i znanych dziennikarzy z branży winiarskiej. Punktem kulminacyjnym winiarskiego święta będzie Gala Lubuskiego Wina, która po raz kolejny odbędzie się w Palmiarni. Zaprezentujemy na niej kilkadziesiąt lokalnych win - zachęca Krzysztof Fedorowicz, winiarz i członek Tłoczni.

Harmonogram degustacji komentowanych

- sobota, 3 września - Czym jest wino biologiczne? - piwnica winiarska przy ul. Wodnej 32 w Zielonej Górze - prowadzi Krzysztof Fedorowicz (winnica Miłosz / Fundacja Tłocznia). Bilety w cenie 80 zł do kupienia na abilet.pl,

- środa, 7 września - Różowe roczniki i ich odcienie - Sala Szeptów, czyli piwnica winiarska przy ul. Sowińskiego 3 - prowadzi Tomasz Prange-Barczyński (Ferment / Winicjatywa). Bilety w cenie 80 zł do kupienia na abilet.pl,

- czwartek, 8 września - Gala Lubuskiego Wina - Palmiarnia, ul. Wrocławska 12a - prowadzą Kinga Kowalewska-Koziarska (winnica Kinga / Fundacja Tłocznia) i Tomasz Prange-Barczyński (Ferment / Winicjatywa). Bilety w cenie 140 zł do kupienia na abilet.pl. Organizatorzy: Palmiarnia, Fundacja Tłocznia,

- piątek, 9 września - Pojedynek na bąble. Wina musujące i pet-naty - Sala Szeptów, czyli piwnica winiarska przy ul. Sowińskiego 3 - prowadzi Maciej Nowicki (Ferment / Winicjatywa). Bilety w cenie 80 zł do kupienia na abilet.pl,

- sobota, 10 września - Czym jest Vitis vinifera? - Sala Szeptów, czyli piwnica winiarska przy ul. Sowińskiego 3 - prowadzi Maciej Nowicki (Ferment / Winicjatywa). Bilety w cenie 80 zł do kupienia na abilet.pl.

CZYTAJ TAKŻE: Winobranie 2022. Poznaj winiarską historię podczas 18 spacerów, pierwszy już w piątek

icon/Bell Czytaj ten tekst i setki innych dzięki prenumeracie
Wybierz prenumeratę, by czytać to, co Cię ciekawi
Wyborcza.pl to zawsze sprawdzone informacje, szczere wywiady, zaskakujące reportaże i porady ekspertów w sprawach, którymi żyjemy na co dzień. Do tego magazyny o książkach, historii i teksty z mediów europejskich.
Więcej
    Komentarze
    Zaloguj się
    Chcesz dołączyć do dyskusji? Zostań naszym prenumeratorem