Gorzka, czyli jaka?
Za gorzką czekoladę uznaje się tę która ma minimum 70 proc. zawartości kakao. Charakterystyczna cierpkość wynikająca z dużej ilości masła kakaowego sprawia, że nie od razu odczuwamy przyjemność i o żadnej "celebracji" smaku nie ma mowy. Dlatego, też najlepiej stopniowo przestawiać się na tę zwiększą ilością kakao. Należy jednak pamiętać, że sama zawartość kakao to nie wszystko. Aby czekolada nam smakowała musi być świeża. Jak to rozpoznać? Przede wszystkim po "trzasku", który towarzyszy jej łamaniu, jeśli po przełamaniu brzeg czekolady jest gładki, mamy pewność, że produkt jest dobrej jakości. Czekolada wysokiej jakości delikatnie błyszczy, a przede wszystkim, pachnie czekoladą, a nie kawą. Ważne jest, aby przed jej zakupem dokładniej przyjrzeć się jej składowi, aby nie zawierała syropu glukozowo-fruktozowego i nie "nabrać się" na tzw. wyrób czekoladopodobny.
Czytaj także:
Co znajdziemy na etykietach produktów spożywczych?
Wszystkie komentarze