Najlepsze, bo naturalne
Wytwórnia Lodów Naturalnych przy ul. Ptasiej istnieje dopiero od połowy czerwca tego roku, a o tym miejscu słyszeli już chyba wszyscy. Co dzień ustawiają się tam spore kolejki. Skąd ten sukces? Jak mówi właścicielka Anna Kubiak, w lodach nie ma żadnej chemii.
- Pewnego razu klient zapytał, co to znaczy, że lody są naturalne. Odpowiedziałam, że robione ze śmietany, mleka, jajek pasteryzowanych, a sorbety ze świeżych, sezonowych owoców. Zdziwiony rzekł, że chyba wszędzie tak jest. Po spróbowaniu przyznał, że już wie co to są prawdziwe lody - chwali się szefowa.
Wytwórnia posiada stały asortyment, w postaci lodów np. o smaku śmietankowym, czekoladowym, truskawkowym. Mniej więcej co tydzień zmieniane są poszczególne smaki. Miejsce zdecydowanie wyróżnia się ich rodzajem. Niekiedy są zaskakujące i kontrowersyjne. W tym tygodniu dominuje ogórek z miętą. W przyszłym zamierza się wprowadzić buraki z jabłkiem i serek mascarpone z malinami.
- Cały czas eksperymentuję. Często klienci inspirują mnie, podrzucając jakiś pomysł na nowy rodzaj przysmaku. Możliwości ich tworzenia są nieograniczone, wystarczy tylko zbilansować ilość cukru - dodaje Kubiak.
Wytwórnia wykorzystuje najlepsze wartości z produktów sezonowo. W zimie są to np. pomarańcze, jabłko z granatem, imbir, marchew i piernik, w lecie zaś świeże owoce. Warto dodać, że w lodziarni nakłada się lody profesjonalnie, czyli za pomocą łopatek. Można też wziąć je na wynos - 0,5 kg za 25 zł oraz 1 kg za 48 zł. Za gałkę zapłacimy 3,50 zł.
AGATA MICHALAK
Wszystkie komentarze